Zelf bomen planten? Met deze tips krijg je het beste resultaat
 • tip
 • 12.10.2020

Zelf bomen planten? Met deze tips krijg je het beste resultaat

Wil je wat body aan je tuin geven of vertoef je graag in de schaduw? Bomen vervullen beide wensen. Ze vragen ook niet per se groene vingers om ze zelf aan te planten, zolang je maar weet wanneer en hoe. Ga zorgvuldig te werk en geniet van jarenlange bomenpracht.

 • Bomen in de tuin, da’s elk seizoen genieten. Iedere lente is het weer uitkijken naar de prachtige dieproze bloesems van de Magnolia ‘Susan’, terwijl de Japanse esdoorn in het najaar met een wijnrode kruin pronkt. Liet je je ook charmeren door een bepaald exemplaar? Laat je dan zeker niet afschrikken om ‘m gewoon zelf in de grond te stoppen. We gidsen je graag doorheen de do’s en don’ts.

 • Wanneer plant je een boom het best?

  Ook bomen planten is seizoensgebonden. Idealiter plant je ze in het voorjaar (maart/april) of het najaar (oktober/november) afhankelijk van de boomsoort. Meestal geldt de regel dat bomen die bloeien in het voorjaar ook het best in die periode geplant worden. Omgekeerd is dezelfde logica van toepassing: krijgt de boom kleurrijke herfstbladeren? Dan gaat die waarschijnlijk het liefst tijdens de herfst in de grond.

  Twijfel je over de juiste planttijd voor jouw boom? We adviseren je graag!

  • Boom planten
 • Hoe plant je een boom: 5 stappen tot succes

  1. Graaf een gat van ongeveer drie keer de breedte en twee keer de diepte van de boomkluit.

  Niet doen:
  de boom te diep plaatsen. De entplaats moet nog zichtbaar zijn en de wortels hoeven maar net bedekt te zijn. Na aanplanting zakt de boom vanzelf nog een beetje.

  2. Maak de grond goed los en voed de aarde met wat compost. Gebruik ongeveer een kwart compost ten opzichte van driekwart aarde.

  3. Zet de boom in het plantgat en zorg ervoor dat hij rechtstaat. Plaats een paal ter ondersteuning van de stam, bij voorkeur waar de boom het meeste wind vangt.

  Doen:
  Controleer na een jaar of de boomwortels voldoende gegroeid zijn en haal in dat geval de boompaal weg.

  4. Maak de put dicht en geef de boom tegelijk flink wat water. Stamp de grond voorzichtig aan.

  5. Bedek met een extra laag compost of mulch om onkruidgroei te voorkomen.

 • Zo verzorg je een boom na aanplanting

  In het eerste jaar nadat een boom geplant werd, geef je die best wat extra aandacht.
  Enkele tips voor een gezonde groei:

  • De eerste snoei is cruciaal voor de ontwikkeling van een jonge boom. Snoei meteen na aanplanting overbodige takken weg om hem de nodige energie te geven voor zijn eerste groeimaanden.
  • Zorg ervoor dat de boom ook bij droogte voldoende water krijgt. De lente en zomer zijn de meest dorstige maanden voor bomen.
  • Geef de boom maximaal 1 keer per week water om te voorkomen dat de wortels verdrinken.
  • Merk je dat de bodem er ongezond uitziet, voeg dan extra voedingsstoffen toe. Gebruik hiervoor enkel goed verteerde compost, geen kunstmest.
 • Vragen over het planten of verzorgen van een jonge boom?
  Bezorg ze ons hier en we begeleiden je in het proces.

Meer inspiratie

Schrijf je in op onze nieuwsbrief voor meer tuininspiratie!