Stima Plant

tuin- en plantenwinkel

winkelmandje 0

Planttips:

Planten en bomen in pot kunnen het hele jaar door geplant worden.

Haagplanten en bomen met blote wortel mag je nog tot begin april planten, wanneer de planten in winterrust zijn. Zorg er wel voor dat het niet vriest of sneeuwt tijdens het planten.

Wat planten?

Wat dacht je van een klimhortensia (Hydrangea petiolaris) om een schaduwrijke hoek van je tuin of terras op te fleuren. Deze hortensiasoort geeft mooie witte bloemen van juni tot september. Je kan hem bovendien ook als bodembedekker gebruiken.

Een krentenboompje (Amelanchier) staat altijd mooi in je voortuin. Je kan hem makkelijk snoeien maar dit is eigenlijk niet nodig. Deze klein blijvende, meerstammige boom krijgt bovendien bessen die eetbaar zijn en smaken naar rozijnen.

Een bollengrasland in je tuin is een goed idee wanneer je nood hebt aan een ruim gazon. In het voorjaar geniet je van wilde narcissen, krokussen, sneeuwklokjes en tijdens de zomer maai je het gras gewoon kort. De volgende lente duiken de bollen weer vanzelf op. Handig toch.

Heb je een grote tuin dan kan je kiezen voor een laagblijvende heg van Crataegus monoyna, Ilex aquifolium, Eonymus europaeus, Rosa canina, Viburnum opulus, Acer campestre en Ligustrum vulgare. Zo maak je je tuin heel wat aantrekkelijker voor de tuivogels en je hoeft ze maar om de 3 jaar te scheren. Of wanneer je echt voldoende ruimte hebt laat je ze gewoon uitgroeien. En geniet je van prachtige groene randen rond je tuin. Het zijn bovendien allemaal soorten die je ook in een haag kan gebruiken, ze laten zich makkelijk scheren en zo kan je in een kleinere tuin ook genieten van deze soorten.

Je kan een stukje van je tuin omvormen tot een bloemrijke border. Hiervoor kies je best een zonnige plaats die niet te nat is. Soorten die kleurrijk bloeien en vlinders lokken zijn: Echinacea purpurea, Achillea millefolium, Helenium, Monarda, Agastache foeniculum, Centaurea scabiosa, Dianthus armeria, Knautia arversis, Trifolium pratense, Nepeta x faasenii, Geranum renardii, Salvia nemerosa, Melissa officinalis. Je vind de planten in een hele hoop variëteiten en kleuren. Zo krijg je een border naar jouw smaak. Zet er nog wat grassen tussen zoals Deschampsia cespitosa of Pennisetum alopecuroides. En je krijgt een permanente bloemenborder met een knipoog naar de Amerikaans prairie.

Hoe planten?

Voor het planten:

Dompel de plantenkluit van struiken en bomen even onder in een emmer water. Dit is voor de meeste planten beter dan achteraf te gieten.

Maak het plantgat ruim genoeg zodat de wortels voldoende ruimte krijgen. Maak ook de grond onder de plant los zodat deze goed doorlatend is en de planten gemakkelijk kunnen wortelen.

Meng de uitgegraven grond met een goede portie planthumus of organisch materiaal. Verkruimel grote kluiten aarde. Dit verbetert de bodemstructuur en geven de planten een goede start.

Na het planten:

Geef bij droge periodes jonge planten voldoende water. Beter 1x per week veel water dan elke dag een beetje.

En dan nu handen uit de mouwen en de tuin in.. Succes

Alles van plantgoed is bij ons te verkrijgen.